Võrumaal käivad turistid huvituvad kõige rohkem matkaradadest

17.08.2006
Võru maakonda juunis ja juulis külastanud turistid huvitusid kõige rohkem matkaradadest ja Rõuge-Haanja ümbrusest.
„Järjest rohkem on neid, kes tahavad kas perega või väikese sõpruskonnaga looduses liikuda. Inimesed soovivad kiirustamisest ja mürast välja puhata ning tasakaalu leida,” ütles Võru turismiinfokeskuse infokonsultant Gerta Hääl.

Ta lisas, et paljud Lääne-Euroopast tulnud turistid ei näe oma kodumaal enam sellist metsikut loodust, kuid meil on see õnneks veel alles.

Turistidele pakuvad huvi Luhasoo, Vällamäe ja Piusa jõe ürgoru ning Rõuge ümbruse matkarajad. Tõmbavad ka seiklusrajad, näiteks Kubjal asuv Lendorava rada. Osa turiste huvitub kirikutest ja mõisatest. On neidki, kes tulevad siia oma juuri otsima, nagu baltisakslased ja mõned soomlased.

Kasvab selliste turistide arv, kes laenavad Võrumaal ringiliikumiseks jalgratta. „Ema ja tütar Uus-Meremaalt laenutasid jalgrattad ja sõitsid Rõuge kandis ringi. Kui nad tagasi tulid, avaldasid nad siirast vaimustust sealse looduse üle,” tõi Hääl näite.

Tänavu on turistidelt varasemast rohkem tagasisidet saadud. „Mitmed külastajad on meile öelnud, et neil on kahju käestlastud Vana-Antsla mõisahoonetest,” ütles Gerta Hääl.

Tema sõnul tuli hoiatav tagasiside ka selle kohta, et Mõniste valla Naha küla kant on väga puugirikas ja sinna ei ole soovitatav minna neil, kes ei ole puukentsefaliidi vastu vaktsineeritud.

Kuid on ka positiivset. „Hispaanlased, itaallased ja norralased on meeldivalt üllatunud, et leiavad meie turismiinfokeskustest Eestit tutvustavat kirjandust oma emakeeles,” ütles Hääl.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on välja andnud varasemast rohkem ja sisukamaid Eestit tutvustavaid brošüüre, põllumajandusministeerium eesti toite tutvustavaid kirjutisi.

Kui mullu juunis ja juulis käis Võru turismiinfokeskuses 2919 inimest, siis tänavu oli see arv 2576. Vähenemine on toimunud peamiselt eestlaste arvel, kes juba teavad teed oma lemmikpaikadesse või leiavad infot internetist.


http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=4837

Uudiste arhiiv